Cytologie in de eerstelijnspraktijk bij de kat
Cytologisch onderzoek wordt niet in elke praktijk in dezelfde mate uitgevoerd en vaak naar de cytoloog opgestuurd, daar zijn goede redenen voor. Maar wat zou je in de eerstelijn nu wel zelf kunnen zeggen over het cytologische preparaat van je feline-patiënt?
Tijdens deze workshop komen technieken van het maken van het cytologisch preparaat, inclusief de verschillende (eerstelijns) kleuringen aanbod. Daarnaast leert u cellen herkennen en op een gestructureerde wijze uw preparaat te beoordelen. Aandoeningen die u in de praktijk goed kunt diagnosticeren en cytologische preparaten die u beter in kunt sturen naar de cytoloog worden besproken.
De workshop is opgedeeld in een theoretisch en praktisch gedeelte, waarbij u actief met een eigen microscoop (aanwezig) voorbeeld preparaten en door u zelf mee te nemen preparaten zult beoordelen.
Dr. Erik Teske
Erik Teske is in 1981 afgestudeerd als dierenarts aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Direct daarna heeft hij de specialisatie Interne Geneeskunde gedaan (1982-1986), gevolgd door het KWF Fellowship Oncologie (1986-1989). Sinds 1982 is Erik Teske werkzaam bij het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren aan de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht.
Zijn aandachtsvelden zijn Oncologie en Cytologie.