Dr. Christine Piek
Christine Piek is in 1991 afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit Utrecht. Na enige jaren in de gezelschapsdierenpraktijk werkzaam te zijn geweest keerde zij terug naar de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Sinds 1999 is ze Diplomate van het European College of Internal Medicine en werkt als Internist gezelschapsdieren en universitair docent op de UKG. Haar speciale aandachtsgebieden zijn immunologie, hematologie, en infectieuze aandoeningen. Ze is gepromoveerd op “Prognosis of idiopathic immunemediated hemolytic anemia in the dog”. Op dit moment richten haar onderzoeksactiviteiten binnen het project Leishmania zich op de prevalentie van vector-overgedragen aandoeningen bij de in Nederland uit Zuid-Europa.geimporteerde (zwerf)hond.
Ze verzorgt regelmatig lezingen en workshops, vooral in onderwijs in de “probleem gerichte aanpak van de internistische patiënt”, hematologie, bloedonderzoek, immunologie, infectieuze aandoeningen en speciaal de door vectoren overdragen ziekten.
Het witte bloedbeeld bij de kat
Leukocytose, neutrofilie, linksverschuiving, leukemie, ontstekingsbloedbeeld, stress-leukogram, allemaal termen die betrekking hebben op het witte bloedbeeld. Wat kun je ermee? De informatie die je kunt opdoen uit de beoordeling van het witte bloed is soms essentieel voor de diagnose, maar door de veelheid aan cellen, en de vaak schijnbaar kleine veranderingen, blijkt de interpretatie van de uitslagen lastig. Wanneer is een afwijking nu wel belangrijk, en wanneer kun je een afwijking negeren? Welke diagnoses worden onderbouwd door een witte bloedceluitslag? Allemaal vragen die aan de orde komen in de presentatie.