Drs. Bart Ruijter

Bart Ruijter rondde zijn studie Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht af in 2016. Bij AniCura Dordrecht werkte hij enkele maanden als eerstelijns practicus en als opnamearts van de spoed- en verwijskliniek. Vervolgens werd hij gevraagd om bij zijn oude stageplaats terug te keren, de afdeling Interne Geneeskunde van het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam. Hier werkte hij van 2017 t/m 2020 als ANIOS. Samen met zijn collega’s stelde Bart een ECVIM-CA Residency programma op (European College of Veterinary Internal Medicine). Daarmee werd het Medisch Centrum voor Dieren begin 2020 het eerste niet-universitaire opleidingscentrum voor veterinaire internisten in de Benelux, en Bart één van hun eerste twee internisten in opleiding.

Bart ziet dagelijks katten met een scala aan internistische problemen. Zijn speciale interesse ligt bij de opwerking van patiënten met maagdarmklachten en op wekelijkse basis voert hij dan ook endoscopieën uit. Katten en hun eetlust maken overigens niet alleen een groot deel uit van Barts werkende leven. Thuis wordt hij aan het eind van elke werkdag met veel enthousiasme ontvangen door zijn praatgrage Siamees Vida en het ongeleide projectiel genaamd Oliver (Europese Korthaar), die – in tegenstelling tot veel van zijn patiënten – juist niet kunnen wachten tot het diner wordt geserveerd.

Op 2 oktober zal Bart een lezing verzorgen over triaditis bij katten. Pancreatitis, cholangitis en chronische enteropathie: grote kans dat u wekelijks minstens één kat op het spreekuur van één van deze aandoeningen verdenkt of ermee diagnosticeert. Een deel van hen zal een combinatie van de drie bezitten: triaditis. Deze uitdagende patiënten vereisen maatwerk. In deze lezing zullen we aandacht besteden aan de etiologie, opwerking en behandeling van triaditis. Aan het eind van de rit bent u in staat om een overzichtelijke, praktische diagnostische route voor de eigenaar uit te stippelen en kunt u voor de patiënt een behandelplan op maat opstellen.