Dominique Paepe

Dominique Paepe

Dominique Paepe is geboren in Brugge, België. In 2003 maakte ze haar kinderdroom waar en behaalde ze het diploma van dierenarts aan de universiteit van Gent. Onder het motto ‘waar het goed is moet je blijven’ deed ze aan dezelfde universiteit een roterend internship, een residency interne geneeskunde (opleiding tot specialist) en een doctoraat. Sinds 2009 mag ze zich ‘Europees specialist interne geneeskunde kleine huisdieren’ (Diplomate of the European College of Veterinary Internal Medicine) en sinds 2014 ‘Doctor in de diergeneeskundige wetenschappen’ (PhD in Veterinary Sciences) noemen. Vroegtijdige detectie van chronische nierziekte bij de kat was het onderwerp van haar doctoraat. Na een kort intermezzo van deeltijds werk in een kliniek kleine huisdieren in Rijsel (Centre Hospitalier Vet24), keerde ze in 2015 terug naar haar roots om voltijds ‘professor interne geneeskunde van gezelschapsdieren’ te worden aan de Vakgroep Kleine Huisdieren van de Universiteit Gent.

Dominique Paepe combineert kliniekactiviteiten, onderwijsactiviteiten en wetenschappelijk onderzoek. De helft van haar tijd kan je haar in de kliniek terugvinden, waar haar hart ligt bij patiënten met nier- of respiratoire aandoeningen. Haar onderwijsmissie is om toekomstige dierenartsen ‘kritisch en klinisch te leren denken’ en haar voornaamste onderzoekslijnen zijn chronische nierziekte, gezondheidsscreening en leveraandoeningen bij kleine huisdieren. Bovendien is ze verantwoordelijk voor de dagelijkse organisatie van de drukbezette hospitalisatie-afdeling van de Vakgroep Kleine Huisdieren.

Dominique is (mede-)auteur van talrijke publicaties in internationale en nationale tijdschriften, promotor van verschillende doctoraten, frequent spreker op (inter)nationale bijscholingen, en regelmatig reviewer van wetenschappelijke artikels. Ze werd met de “2015 IRIS Award” beloond voor haar bijdrage tot de wetenschappelijke kennis van de diergeneeskundige nefrologie.